ID: 53868
Omschrijving
Wat is waterkefir?
Gratis potje mosterd bij een bestelling van kefir met zeef
Waterkefir is verwant aan de melkkefir (het bekendere yoghurtplantje). De drank die je er mee kunt maken is echter geen zurige yoghurt maar een fris- zure limonade met een bubbeltje en is licht alcoholisch (0,5 -2%). De waterkefir wordt door de maag en darmen beter verdragen dan de melkkefir. Het stoort de spijsvertering niet omdat het snel in het bloed wordt opgenomen.
De waterkefir-korrels zien er uit als kristallen, ze zijn wit, doorschijnend en
hoekig van vorm. Deze korrels bestaan onder andere uit melkzuurbacterien en gistcellen. Het is een symbiotische samenleving van verschillende micro-organismen en heeft een zelf conserverend vermogen waardoor elk bederf verhinderd wordt. Voor een uitgebreidere beschrijving over de samenstelling van waterkefir klik hier.
De oorspronkelijke bewoners van de Kaukasus kenden de werking van kefir al heel lang (meer dan 2000 jaar geleden). Zij dronken de kefirdrank als water en bereikten in volkomen gezondheid een hoge leeftijd van meer dan 100 jaar. Vandaar ook wel de naam: drank der 100-jarigen. Deze mensen kenden dan ook geen ziektes zoals tbc, kanker, darmaandoeningen enz.
Waterkefir is dan ook een gezonde, probiotische drank die rijk is aan vitamines (B1, B2, B6, B12, C, D en H), anti-oxidanten en zeer veel goede bacterieen. Het is werkzaam bij diverse gezondheidsklachten en is zeer de moeite waard om eens te proberen, want baat het niet dan schaadt het niet. En mocht het voor bepaalde klachten niet helpen dan is het nog altijd een lekkere en gezonde drank.
Waterkefir
Bereiding water kefir
De benodigdheden om de waterkefir drank te bereiden zijn de volgende:
een weckpot (inhoudsmaat 500 ml)
500 ml water (leidingwater of bronwater)
50 gr kefirkorrels
40 gr suiker (biologische), rietsuiker, honing of ahornsiroop
2 biologische vijgen of andere gedroogde vruchten zoals rozijnen, abrikozen, dadels.
1/2 biologische citroen of geschilde citroen
een kunststof zeef*
een plastic lepel
Bereiding:
Vul de weckpot met water, voeg de suiker toe en roer even goed om totdat de suiker bijna is opgelost. Nu kunnen de kefirkorrels worden toegevoegd aan het water. En als laatste voegt men de vijgen (in zijn geheel) en de halve citroen toe. Sluit nu de pot af en zet hem op een lichte plaats (niet in de volle zon), bijvoorbeeld op de vensterbank in de keuken. Laat deze kefirbereiding nu 48 uur staan. Een keer per dag de kefirdrank even omroeren, voorzichtig met een kunststof lepel.
Ongeveer een uurtje nadat men alle ingredienten in een weckpot heeft gedaan zullen er belletjes te zien zijn en de kefirkorrels zullen naar de oppervlakte stijgen en weer dalen. Dit is een mooi schouwspel om te zien.
Na 48 uur is de kefirdrank klaar voor gebruik. Open de weckpot en verwijder de vijgen en citroen. De vijgen kunnen worden weggegooid omdat hier geen smaak meer aan zit, de citroen apart houden. Nu kan de waterkefir vloeistof worden overgegoten in een maatbeker (o.i.d.), de korrels daarbij opvangen in een zeef. De kefirkorrels goed afspoelen onder koud stromend water. Nooit heet water gebruiken want daar kunnen de korrels niet tegen (max. 40 graden). De kefirkorrels uit de zeef nemen en apart houden. Nu kun je de citroen boven de zeef uitknijpen en toevoegen aan de kefirdrank. De kefirdrank kan het beste bewaard worden in een goed afsluitbare fles (bijv. PET-fles) en is dan in de koelkast ongeveer 1 week houdbaar. Het is ook mogelijk om de fles met kefirdrank nog een dag buiten de koelkast te laten staan, op een niet al te lichte plek. Dan zal de drank nog wat nagisten en komt er wat meer koolzuurgas aan.
De kefirkorrels kunnen nu weer opnieuw worden gebruikt. Omdat de kefirkorrels zich vermenigvuldigen, dient men de korrels eerst af te wegen als ze weer worden gebruikt voor een...
Gratis potje mosterd bij een bestelling van kefir met zeef
Waterkefir is verwant aan de melkkefir (het bekendere yoghurtplantje). De drank die je er mee kunt maken is echter geen zurige yoghurt maar een fris- zure limonade met een bubbeltje en is licht alcoholisch (0,5 -2%). De waterkefir wordt door de maag en darmen beter verdragen dan de melkkefir. Het stoort de spijsvertering niet omdat het snel in het bloed wordt opgenomen.
De waterkefir-korrels zien er uit als kristallen, ze zijn wit, doorschijnend en
hoekig van vorm. Deze korrels bestaan onder andere uit melkzuurbacterien en gistcellen. Het is een symbiotische samenleving van verschillende micro-organismen en heeft een zelf conserverend vermogen waardoor elk bederf verhinderd wordt. Voor een uitgebreidere beschrijving over de samenstelling van waterkefir klik hier.
De oorspronkelijke bewoners van de Kaukasus kenden de werking van kefir al heel lang (meer dan 2000 jaar geleden). Zij dronken de kefirdrank als water en bereikten in volkomen gezondheid een hoge leeftijd van meer dan 100 jaar. Vandaar ook wel de naam: drank der 100-jarigen. Deze mensen kenden dan ook geen ziektes zoals tbc, kanker, darmaandoeningen enz.
Waterkefir is dan ook een gezonde, probiotische drank die rijk is aan vitamines (B1, B2, B6, B12, C, D en H), anti-oxidanten en zeer veel goede bacterieen. Het is werkzaam bij diverse gezondheidsklachten en is zeer de moeite waard om eens te proberen, want baat het niet dan schaadt het niet. En mocht het voor bepaalde klachten niet helpen dan is het nog altijd een lekkere en gezonde drank.
Waterkefir
Bereiding water kefir
De benodigdheden om de waterkefir drank te bereiden zijn de volgende:
een weckpot (inhoudsmaat 500 ml)
500 ml water (leidingwater of bronwater)
50 gr kefirkorrels
40 gr suiker (biologische), rietsuiker, honing of ahornsiroop
2 biologische vijgen of andere gedroogde vruchten zoals rozijnen, abrikozen, dadels.
1/2 biologische citroen of geschilde citroen
een kunststof zeef*
een plastic lepel
Bereiding:
Vul de weckpot met water, voeg de suiker toe en roer even goed om totdat de suiker bijna is opgelost. Nu kunnen de kefirkorrels worden toegevoegd aan het water. En als laatste voegt men de vijgen (in zijn geheel) en de halve citroen toe. Sluit nu de pot af en zet hem op een lichte plaats (niet in de volle zon), bijvoorbeeld op de vensterbank in de keuken. Laat deze kefirbereiding nu 48 uur staan. Een keer per dag de kefirdrank even omroeren, voorzichtig met een kunststof lepel.
Ongeveer een uurtje nadat men alle ingredienten in een weckpot heeft gedaan zullen er belletjes te zien zijn en de kefirkorrels zullen naar de oppervlakte stijgen en weer dalen. Dit is een mooi schouwspel om te zien.
Na 48 uur is de kefirdrank klaar voor gebruik. Open de weckpot en verwijder de vijgen en citroen. De vijgen kunnen worden weggegooid omdat hier geen smaak meer aan zit, de citroen apart houden. Nu kan de waterkefir vloeistof worden overgegoten in een maatbeker (o.i.d.), de korrels daarbij opvangen in een zeef. De kefirkorrels goed afspoelen onder koud stromend water. Nooit heet water gebruiken want daar kunnen de korrels niet tegen (max. 40 graden). De kefirkorrels uit de zeef nemen en apart houden. Nu kun je de citroen boven de zeef uitknijpen en toevoegen aan de kefirdrank. De kefirdrank kan het beste bewaard worden in een goed afsluitbare fles (bijv. PET-fles) en is dan in de koelkast ongeveer 1 week houdbaar. Het is ook mogelijk om de fles met kefirdrank nog een dag buiten de koelkast te laten staan, op een niet al te lichte plek. Dan zal de drank nog wat nagisten en komt er wat meer koolzuurgas aan.
De kefirkorrels kunnen nu weer opnieuw worden gebruikt. Omdat de kefirkorrels zich vermenigvuldigen, dient men de korrels eerst af te wegen als ze weer worden gebruikt voor een...